Dina kläder kan orsaka eksem

Eksem är en eländig hudåkomma som kan vara mycket jobbig för den som drabbas ordentligt. Det kan både klia och du kan få utslag och sår på huden. För den med känslig hy kan kläder orsaka eksem och detta kan bero på många olika anledningar.

Hudsjukdomen eksem har blivit allt vanligare och en sjukdom som kan påverka hela livet. Den som får mycket klåda kan drabbas av sömnsvårigheter, bli stressad och få svårt att koncentrera sig. Exakt varför man får eksem är inte alltid självklart men för den med känslig hy finns det vissa saker man kan tänka på framförallt när det kommer till kläder.

Kläder kan ge dig eksem

Mer än 10 % av Vuxna i Sverige är drabbade av eksem och cirka 20 % av barnen. Dina kläder kan vara en orsak till att du får eksem men de kan även förvärra eksem som du redan har. Har du eksem ska du tänka på att använda allergivänliga material på dina kläder och till exempel undvika stickade tröjor som sticks. Kläderna bör inte heller sitta åt då detta kan vara väldigt obekvämt och riva på dina utslag. En annan sak du bör tänka på är att använda ett tvättmedel som är anpassat för känslig hy när du tvättar dina kläder. I vanliga tvättmedel kan det finnas olika kemikalier som kan göra att ditt eksem blir värre och att huden börjar klia ännu mer.

Detta kan du göra för att lindra

eksemÄven om rätt kläder kan underlätta mycket för din hud finns det en del andra saker du bör tänka på för att din hud ska må bra:

  • Smörj med mjukgörande krämer – Det är viktigt att din hud får fukt så ofta som möjligt då den vanligtvis är torr vid eksem.
  • Ät rätt sorts mat – Kosten kan påverka din hud väldigt mycket så prova dig fram för att hitta hur du ska äta för att din hud ska må som bäst.
  • Undvik att torka ut huden – Tvätta dig inte i onödan och använd till exempel handskar när du diskar eller är i vatten.
  • Undvik varma temperaturer – Alltför varmt inomhusklimat kan reta huden.
Scroll to top