Därför ska du skaffa mörkläggningsgardiner

Sommaren är härlig på många vis, men irriterande solstrålar som stör nattsömnen klockan fyra på morgonen är kanske inte dess främsta fördel. Många är de som vaknar alldeles för tidigt och inte kan somna om. För lite sömn resulterar sedan i ett dåligt humör som tyvärr kan gå ut över allt från familj och arbetskamrater till vänner. Så kan vi ju inte ha det.

Det är emellertid ganska enkelt att lösa problemet med för tidigt uppvaknande eller för sen insomning på grund av ljus. Allt du behöver göra är att skaffa mörkläggningsgardiner av hög kvalitet. I den här texten får de reda på alla fördelar som finns med mörkläggningsgardiner, men också hur du får dem att passa till din övriga inredning.

Det här kan mörkläggningsgardiner hjälpa till med

Att sova gott är inte alltid det lättaste. Mycket rör sig i huvudet när du går och lägger dig och ljus som skiner in utifrån gör att hjärnan tror att det är dag. Då är mörkläggningsgardiner en bra hjälp. Mörkläggningsgardinernas huvudsakliga syfte är att stänga ute ljuset, men de är bra för så mycket mer än så. Om du har ett sovrum där solen gassar in under dagarna är det lätt att det blir för varmt där inne. Hög värme stör sömnen och gör det svårt att somna in. Om du drar för mörkläggningsgardinerna under dagen kan inte solen värma upp rummet på samma sätt och du får en svalare miljö att gå och lägga dig i.

Gardiner av den här typen är också ofta ganska tjocka, något som även ger dem en ljudisolerande effekt. Störs du från oväsen utifrån kan gardinerna alltså hjälpa till med att dämpa det.

Ytterligare tips för att du ska sova bra är att lägga ned mobilen någon timme innan du ska sova. Då får hjärnan en chans att vila från stimulans och du somnar lättare. Här kan du också läsa en sömnläkares bästa tips för att sova bättre om natten.

Fördelar med mörkläggningsgardiner

• Låter det bli helt mörkt i rummet
• Stänger ute värme
• Stänger ute ljud

Inred snyggt med mörkläggningsgardiner

När du hör ordet mörkläggningsgardiner är det lätt att tänka på svarta, heltäckande och tråkiga gardiner. Så är dock inte fallet idag. Idag finns mörkläggningsgardiner i alla upptänkliga nyanser. Gillar du ljus inredning behöver du alltså inte lida med en svart gardin eftersom det faktiskt finns alternativ i vitt och beige. Det kanske låter konstigt, men eftersom gardinen är fodrad med ett mörkläggande tyg är det fullt möjligt.

Mörkläggningsgardiner är ofta hellånga, något som kan göra att det är bra att veta hur du ska sätta upp den typen av gardiner. Vill du ge rummet ett rymligt intryck kan det vara bra att flytta upp gardinstången ett par snäpp, nästan upp till taket. När gardinen hänger högt får du illusionen av en högre takhöjd. Se bara till att gardinen är tillräckligt lång. Gardiner som inte når hela vägen ned till golvet är nämligen sällan snyggt.

Glöm inte heller dina fönster. Även om du behöver ha gardinen fördragen hela dagen kan det ju vara roligt om fönstret ger ett trevligt intryck utifrån. Glöm därför inte att placera ut krukväxter, lampor och prydnader även i de fönster som har mörkläggningsgardiner.

Scroll to top